Z pravěku Lidé, XChat, Libko do novověku Notesoo

 V internetovém pravěku v české kotlině se postupně veškerá komunitní komunikační činnost odehrávala na portálech, jenž byly takovými předchůdci sociálních sítí jak je známe dnes. Češi vše řešili hlavně na chatovacích a komunitních serverech tzv. Velké trojky - Lidé.cz, XChat a Líbím se ti. Na nich se odehrával ten největší virtuální mumraj, na nich se lidé virtuálně socializovali, řešili své záliby, radosti a strasti, diskutovali o všem možném, a v neposlední řadě se také seznamovali. Ano, kolik jen lásek a někdy i manželství vzniklo právě na internetu na zmiňovaných portálech, dnes provozovatel XChatu Gym je toho jasným příkladem. Tohle vše je ale už dávno pravěk a takové weby už jsou dnes jen totální retro.

Staré dobré Lidéčko skončilo nejprve jako klasický komunitní portál, když v březnu 2014 byla nasazena naprosto jiná nová verze, která byla už jen plytkou seznamkou. Nové Lidéčko pak ukončilo činnost ke konci roku 2020. XChat roku 2016 od Centrumu odkoupila společnost 42ideas s.r.o., která sice chatovací portál přebírala s mnoha halasnými proklamacemi, nicméně drtivý propad návštěvnosti a poskupné skomírání portálu se jí odvrátit nepodařilo. Dnes je to už spíše SEXchat, jelikož 90 procent uživatelů se zdržuje v sex roomkách, zbytek návštěvnosti ve "slušných" místnostech tvoří povětšinou už jen různí exoti a zoufalci. O kdysi slavném Líbím se ti se snad nemá smysl ani dalekosáhle rozepisovat, dvanáct let nevyvýjený systém jede jen setrvačností a silou vůle, chat a další služby se téměř uživatelsky vyprázdnili, prostě mrtvola v posledním tažení.

Tyto, dnes tragické, retro chaty byly lokálními projekty, tedy určené pro zdejší uživatele v kotlině české. Postupně je převálcovaly projekty globální, sociální sítě jako Facebook, Twitter, Instagram a mnoho dalších, v poslední době i řada alternativních socek. Ovšem jako blesk z čistého nebe se vynořil ryze český a tedy opět lokální prostor - sociální síť Notesoo. Zatím je stále v plenkách, každopádně za první měsíc nabrala pěkných již více než 6 600 uživatelů. Staré umírá a rodí se nové, retro chaty už buď umřely nebo jsou v klinických smrtích, a tak se narodilo české lokální miminko Notesoo. Stane se jednou též legendou? Uvidíme. Rozhodně přebírá po zastaralých retro chatech pomyslné žezlo a se všemi moderními funkcionalitami má předpoklady, narozdíl od pravěkých retro chatů, k růstu.

Anděl Azazel

Komentáře

Populární X-Fejetony

Co má společného Chatujme - s Líbímseti - se SuperPokecem? Koubu a Grantika.

Jak se Giggo pomstil Gymovi.

Třetí vlna migrace z Lidéčka

Grantik může brzy zavírat svůj krám.

Byl jednou jeden král - Gym zvaný Velešpatný.

Chatujme - chat SUPER duchů.

AzaNovinám jsou 4! :)

Utopí se Chatujme ve svěcené vodě?

Super Chatujme Pokec aneb 2 v 1

A není to vlastně jedno?