Na kdyby se nehraje. Pohádka o XChatu.

Na kdyby se sice nehraje ale tak proč se na chvíli nezasnít. A nepředstavit si situaci, kdy by XChat koupil někdo jiný než Gym a jeho parta. Tak se pohodlně usaďte, pohádka začíná.

Bylo nebylo, psal se rok 2015, Economia se chtěla zbavit XChatu a s novým rokem už s tímto břemenem nechtěla mít nic společného. Zájemci byli tři. Gym s Prazdrojem a Bratříčkem ze 42ideas  už se třásli na to, jak si XChat koupí, a vypadalo to tak, že tomu nemůže nic stát v cestě. Ale ouha, v poslední chvíli náhlá změna a Centrum přikleplo XChat lidem z Xgroupe. Ti po nutné migraci na svoje servery, která proběhla bez komplikací, začali s ráznými a potřebnými změnami. Ano, věděli, že XChat je dlouho bez vývoje a po stránce personální, a všech dalších návazností, je zatuchlý a zkostnatělý. A proto se začali chovat jako "krizový manager", museli XChat stabilizovat, zastavit propad návštěvnosti a pokusit se přilákat nové uživatele, a to předně do těch "normálních slušných" místností.

Xgroupe v počátcích roku 2016 vyházeli celou Továrnu, řídili se osvědčeným rčením, že ryba smrdí od hlavy. Přivedli si částěčně svoje lidi, částečně adminské posty obsadili lidmi z minulosti XChatu, kterým nebylo umožněno se prosadit a realizovat své mnohdy skvělé nápady. Vznikl X Tým, který rozhodně nebyl sborem kamarádíčků co spolu chodí na pivo, byly v něm různé osobnosti a mnozí se ani pořádně neznali. Šlo o individuality, schopné a aktivní jedince, kteří své individuální schopnosti poskytli ve prospěch týmu a XChatu.

Po nutných prvotních úpravách systému se začal celý přepisovat. Došlo i v některých ohledech na výraznou změnu pravidel, například u přidělování dočasných správců systémem a mnohé další věci, což vše vedlo k tomu, že nejvíce byli otráveni všemožní prudičové a kdejaká havěť, která nakonec postupně odtáhla. I když Xgroupe vzalo vše pevně do svých rukou, soubežně ale bylo schopno naslouchat uživatelům a nebáli se s nimi o některých věcech na novém komunikačním kanálu poradit, tedy ověřit si, mít zpětnou vazbu. Vysílali jasné signály všem, kdo se chtěli zapojit, každý mohl být nápomocen. Heslem bylo "Jaké si to uděláte, takové to budete mít - pojďme se společně podílet na obnově a vzkvétání legendy".

Po roce byl nasazen naprosto jiný vzhled XChatu, tedy jiný, hlavně moderní, ta osvědčená barevná struktura zůstala. Byly také odstraněny všechny přežitky a nepotřebnosti a naopak Xgroupe přišlo s mnohými funkcionalitami, které odpovídaly dnešní době. Povedlo se jim skloubit klasiku a jakousi větší autonomii určitých skupin. Dokázali v uživatelích probudit angažovanost, příslušnost k XChatu a tím docílili i jakési komunitní propagace mimo server.

Přeskočme do současnosti a tedy do září roku 2019. Na XChatu je v jednu chvíli přihlášeno přes 5 tisíc lidí, v chatovacích místnostech se jich nachází tři a půl tisíce. Poměr mezi tzv. "pokecem" a "sexem" je padesát na padesát. Všichni si tu přijdou na své, jak sexuchtiví uživatelé, tak lidé, co si rádi pokecají v tématických místnostech. ............... A ptáte se jak skončil Bogeman? Ten z nového XChatu odešel během jednoho roku po změně vlastníka. Nikoho nezajímal, neměl co nabídnout, tak prostě zmizel.

Nu, milé děti, tak se zase probudíme. Haló, vstáváme, rozlepíme očka a vrátíme se do reality. Ano, realita je někdy krutá. V tomto případě megakrutá.


Anděl Azazel


(poznámka: Xgroupe je imaginární firma)

Komentáře

  1. Ono je s odstupem doby lehce úsměvné, když ctěná choť Gyma Kotatkoz říkala, po tom co byl odkoupen XChat, že také nemuselo být nic, tedy presentovala to, jako by XChat zachránili. V té době jsme samozřejmě nikdo neměli potřebné informace, dnes víme, že těch zájemců o XChat bylo více. V článcích té doby se psalo, že XChat odkoupila "parta nadšenců", nu, jen škoda, že ze stavu XChatu v současné době nikdo není nadšen. Kdysi jsem někde vynesl výrok o tom, že Gym bude hrobařem XChatu, nejspíš jsem měl tehdá pravdu, a nejen Já, nás takových, co si to myslelo, bylo povícero.

    A-A

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární X-Fejetony

Co má společného Chatujme - s Líbímseti - se SuperPokecem? Koubu a Grantika.

Jak se Giggo pomstil Gymovi.

Třetí vlna migrace z Lidéčka

Grantik může brzy zavírat svůj krám.

Byl jednou jeden král - Gym zvaný Velešpatný.

Chatujme - chat SUPER duchů.

AzaNovinám jsou 4! :)

Utopí se Chatujme ve svěcené vodě?

Super Chatujme Pokec aneb 2 v 1

A není to vlastně jedno?