Lidéčko, Diskutníci, Blog.cz.. a kdo dál?

Nejen na internetu netrvá nic věčně, staré odchází a přichází nové, ne vždy nutně lepší. Vývoj nelze zastavit, ti, kteří nejsou schopni přizpůsobovat se novým podmínkám, tak hynou, to platí opět obecně. To co stačilo před deseti lety, je dnes již ukrutně málo. Mění se i značně chování lidí na internetu, konzumuje se hlavně audiovizuální obsah, psát a číst už je pro některé příliš namáhavé a nudné, udělat si selfíčko na Instagram přeci jen nevyžaduje žádný velký um, námahu ni čas. V průběhu dlouhých let se výrazně proměnila i uživatelská kvalita, v pravěkých dobách byli na internetu převážně ti inteligentnější, ti co se o toto médium a potažmo počítače zajímali etc., dnes už jsou na netu v podstatě všichni, a protože víme, že blbců je vždy výrazná větina, tak dle toho to také vypadá. Musíme si též uvědomit, že v dnešní době je uživatel internetu již pro mnohé hlavně spotřebitel, a tam vůbec nejde těm firmám o kvalitu, jde jim o to, aby koupil to či ono, používal jejich aplikaci, využíval jejich síť či platformu, zobrazoval reklamy apod.

Na Seznamu se rozhodli, že starý dobrý komunitní portál Lidé.cz je již zastaralý a musí přijít s něčím jiným, aby byli konkurenceschopní. Jestli se jim to s nasazením nové verze v roce 2014, která byla již jen pouhou jednoduchou seznamkou, podařilo, to si posuďte sami, můj názor na onen vzniklý paskvil znáte. V následných letech byli ukončeni, pod záminkou GDPR, i Spolužáci.  Diskutníci dlouho fungovali na základě dobrovolných příspěvků, postupem času se tato forma financování portálu ovšem začala jevit jako nedostatečná, zkoušely se různé modely financování, ovšem společně s úbytkem uživatelské základny se nakonec provozovatel rozhodl toto známé diskuzní fórum uzavřít a ukončit.

Za pár dnů trvale internetové vody opustí Blog.cz., ten ale trpěl tím problémem, že byl v posledním desetiletí naprosto bez vývoje. Této známé a kdysi oblíbené blogovací službě tedy brzy zamáváme, otázkou jest, komu budeme mávat dál. Naprosto stejné období bez vývoje prožívá kdysi slavné Líbímseti, na co se čeká tam, mi není moc jasné, možná než se to samo rozpadne, čert ví. Legendární XChat byl též dlouho pod Centrumem bez vývoje, poté ho koupila skupina nadšenců 42ideas v čele s Janem Zálešákem a slibovala nápravu. Sliby chyby, říká se, krom počátečních úprav systému se nezměnilo nic, nepřišel žádný nový vzhled, žádné nové moderní funkcionality, žádná nová organizační struktura, nepřišlo nic, jen odešlo spousty uživatelů. O kdysi nadějném chatovacím portálu Chatujme, anebo o podobném portálu nenadějném SuperPokec, lidé zřejmě nemají ani povědomí o jejich existenci.

Takže si jděte v klidu pořídit selfíčko na Instagram, nahrát nějakou deseti vteřinovou blbinu na TikTok, nebo pokud jste již starší ročník, tak zajděte na váš oblíbený Fejs, který se již dávno stal sociální sítí pro staré. Hlavně nezapomeňte všechno sdílet, dnes je vše o sdílení, jak nemají lidé něco nasdílené, tak to pro většinu (nejspíš blbců (ale nejen)) neexistuje. Byly doby, kdy byl net o hledání, to ovšem dnes po nikom nemůžete chtít, je to moc náročné, nejen časově.



Anděl Azazel

Komentáře

Populární X-Fejetony

Co má společného Chatujme - s Líbímseti - se SuperPokecem? Koubu a Grantika.

Třetí vlna migrace z Lidéčka

Byl jednou jeden král - Gym zvaný Velešpatný.

Chatujme - chat SUPER duchů.

AzaNovinám jsou 4! :)

Utopí se Chatujme ve svěcené vodě?

Super Chatujme Pokec aneb 2 v 1

Jak se Giggo pomstil Gymovi.

Grantik může brzy zavírat svůj krám.

A není to vlastně jedno?