Čeknu ty chaty.

Teď si řeknete, někteří, co to ten oldskúl, pokud jste též stará škola, používá za hnusné anglicismy. Nebojte, nemám je rád, ovšem reflektuji, že jsou do naší běžné mluvy horentně zanášeny. Tak jsem i u sebe udělal výjimku pravidlo potvrzující. Nebojte po druhé, rozhodně ne proto, abych byl cool. Ono i oldskúl, což používám dost často je anglicismus, že.. ovšemže.

Všechno má nějaký svůj vývoj, je v běhu, jak řeč tak milion dalších věcí. Když se něco krutě zasekne v čase a přestane se běžně používat, je to archaismus. Já mám archaismy rád, jako doplněk ku mému vyjadřováni. Běh doby ale nezastavíte, obdobě jazykového archaismu říkáme u věcí retro. A teď už teda pojďme čeknout (omrknout, hodit rychlé oko, zkontrolovat..) ty chaty.

Chaty jsou tak nějak obecně už retro, dávno je převálcovaly sociální sítě a jiné druhy komunikací. Přesto ještě pár posledních chatových mohykánů na nich přežívá, tedy stále mají své místo. Přirodě žel, ty staré dobré klasické chaty toho moc nepodnikají, aby aspoň krapet vystoupily ze škatule retro. A to včetně vzhledu, kterému se chci dnes věnovat. Před tím si ještě řekněme, že Ivo Lukačovič ze Seznamu dal na vize o mrtvé platformě chat, a tak v březnu roku 2014 přešlo staré Lidé.cz na nový vzhled a funkcionalitu nového Lidéčka, které už je více seznamkou a mezi klasické chaty se počítat nedá.

Vzhled klasických chatů je opravdu retro a bída s nouzí. Pavel Francírek sice vzhledově udělal chat, který vypadá moderně, každopádně systémově ho nezvládl, tudíž je Chat.cz celkově naprostý paskvil. Libimseti už zřejmě dožije se svým letitým vzhledem, SuperPokec je taková omalovánka pro děti na prvním stupni (asi proto se tam drží už jen důchodci) a tyrkys Chatujme je též v dnešní době vizuální blamáž. Nehledě na ani nemožnost změny vzhledu chatovací místnosti, čímž svojí tyrkysovou uniformitou stojí jen o píď výše než Rederixův AJAX s názvem KecejChat. XChat, legenda všech chatů v Česku, ten také zastydnul vzhledově někde v roce 2008. Ale prý má být letos vzhled nový. Tak uvidíme, jestli se Honza Zálešák a jeho parta pochlapí. Aby to, při stále klesající návštěvnosti, vůbec ještě někoho zajímalo.


Anděl Azazel

Komentáře

Populární X-Fejetony

Co má společného Chatujme - s Líbímseti - se SuperPokecem? Koubu a Grantika.

Třetí vlna migrace z Lidéčka

Chatujme - chat SUPER duchů.

AzaNovinám jsou 4! :)

Utopí se Chatujme ve svěcené vodě?

Super Chatujme Pokec aneb 2 v 1

Jak se Giggo pomstil Gymovi.

Grantik může brzy zavírat svůj krám.

A není to vlastně jedno?

Byl jednou jeden král - Gym zvaný Velešpatný.